29.4.2011

Luna ja Hiisi






Seuraavan pentueemme vanhemmat, varsinainen lemmenpari "Luna"  NIGHT TRAIL FULL MOON WHISPERS  ja "Hiisi" TULISALON ICY ANTARCTIC  ovat innokkaasti touhuilleet keskiviikosta lähtien.
 Pariskunta hoitaa hommansa itsenäisesti ja täysin ongelmitta kuten koirien kuuluukin.
Kesäkuun lopussa sitten näemme mikä oli kuhertelun tulos. Nyt kyllä täytyy todeta pariskuntaa seuraillessa että koirien tunne-elämä on todella moninaista ja noin onnellista ja läheistä koiraparia on ihana katsoa!!  Mutta kukapa ei Hiisin hurmaantuisi : ) Onhan se kaikkien meidän narttujen suosikki : )

Fäffän neosporosiksesta löytyy hieman suomenkielistä tietoa ja aika runsaastikkin englannikielistä tietoa. Minulla on myös tapauksen tiimoilta nyt kokemuspohjaista tietoa tästä harvinaisesta sairaudesta ja sen oireista ja lääkityksestä jne.. Olen saanut kysymyksiini tärkeitä vastauksia niin suullisesti kuin kirjallisestikkin ja käytettävänä on uusin tieto mitä sairaudesta tällä hetkellä tiedetään, kiitos eläinlääkäreille!!!

Tarkoitushan oli julkaista asiasta "tietopaketti" mutta siinä olisi ehkä liikaa omaan kokemukseen ja havannointiin perustuvaa tieteellisesti vielä todentamatonta tietoa ja yhteenvetoja sekä materiaalia johon minulla ei ole julkaisuoikeuksia.

Emme ehkä saa koskaan selville miksi juuri Fäffällä tämä yleensä oireeton tartunta koitui kohtalokkaaksi, se alkoi sairastamaan kun oli vielä sijoituskodissaan ja meillä olevat koirat ovat olleet kaikki ihan terveitä vaikka ruokavalioon kuuluu ja on vuosien varrella kuulunut mm. pakastamatonta hyljettä, sikaa, kaurista, hirveä, hevosta, lammasta, jänistä, metsäkanalintuja ja kaikkien edellä mainittujen sisäelimiä jne... lisäksi vielä pakastamatonta lohta ja kaikkea mitä koirat voi metsästä vielä löytää.

Louhi on kerran nakellut kitaansa pesällisen vaalenpunaisia myyränpoikia ja on joku syönyt joskus jopa siilinkin.  Jäniksen "kappaleita" ja muita raatoja on kadonnut metsäretkillä parempiin suihin lukuisia, kerran ovat löytäneet jopa koiranraadon  mutta sitä en antanut "tunnesyistä" kenenkään syödä, itseasiassa se olisikin kelvannut vain yhdelle neljästä mukana olleesta : )  Jade on kerran meinannut saada todella arvokkaan aterian kun se yllätti ruokailemassa olleen maakotkan ja jahtasi sitä neljän metrin loikilla pyrstösulat melkein suussa : )

Eli pointtini on ja fakta-asia että koiran ja koiraeläinten tulee kestää luonnonmukainen ruokinta ja kaikki pienet riskit joita siihen voi liittyä ja kun oikeasti riski ruokinnan aiheuttamiin sairauksiin yms. on kuitenkin paljon pienempi kuin sitä pahimmassa tapuksessa Luppa-pussia koiran kuppiin tyhjentäessä ..... Neosporaa on todettu myös ns. kaupunkikoirilla, susilla ja lukuisilla muilla petoeläimillä jne..

Tauti tulee jos on tullakseen, sen välttäminen ja ennaltaehkäisy lukuisten ( lähes kaikki nisäkkäät )  mahdollisten tartunlähteitten vuoksi on täysin mahdotonta joten mihinkään paniikkiin ei ole syytä.  Voinkin todeta, ettei yhdelläkään koirallani ole koskaan ollut toistaiseksi mitään allergiaa, ihottumaa,  maha-oireita yms. ja kaikki ovat tähän asti olleet todella tervettä porukkaa, myös lonkka-ja kyynärtulokset ovat olleet erittäin hyviä. Kaikkea vain voi sattua vaikka siihen olisi minimaalinen riski ja monilla asioilla voi olla yhteys johonkin muuhun... mutta kun kaikkea ei voi tietää eikä voi edes saada selville vaikka mitä tekisi, joskus on vain pakko hyväksyä se mitä tapahtuu...

3 kommenttia:

  1. Suruvalittelut Fättän poismenon johdosta. Pirjo

    VastaaPoista
  2. Eihän näitä vanhempia voi kun ihailla *kesää odotellessa* ;-) Hiisi on niin KOMEE ja Luna varsinainen KAUNOTAR <3

    VastaaPoista